Verbinding door dans
Voorzitter Bernt Schneiders opende de avond. Hij herinnerde het publiek aan het feit dat het thema van Bevrijdingspop, 'vrijheid is niet vanzelfsprekend', nog nooit zo actueel is geweest als nu. 'We zijn het aan Haarlemse verzetshelden als Hannie Schaft verplicht om dit festival in de huidige vorm tot in lengte van jaren voort te zetten', aldus Schneiders.
Centraal thema in de muziekkeuze was dans in al haar vormen. Dans verbindt en brengt zowel vreugde als verdriet met zich mee. Dit kwam prachtig tot uiting in onder andere een tango van Piazzola, de Roemeense dansen van Bartok tot een compliatie van Zuid-Amerikaanse dansen. De keuze van de nummers werd nergens te lichtvoetig, en leverde het in uitstekende vorm verkerende Kennemer Jeugd Orkest een staande ovatie op.
Indrukwekkende Erfgoeddragers
Het is belangrijker dan ooit om de verhalen uit de oorlog door te vertellen. Lenthe (12) en Bodhi Jay (14) vertelden de ervaringen van respectievelijk Myriam Mater en Jack Courant op het podium, op een manier die het publiek voelbaar raakte. Juist door jongeren de verhalen van overlevenden te laten vertellen worden ze menselijk, persoonlijk en invoelbaar. Dat deze verhalen de muziek ondersteunden bleek een goede keuze, perfect passend bij het doel van deze avond.
Perfecte combinatie
LAKSHMI nam het tweede deel van het Herdenkingsconcert voor haar rekening en verwoordde het eerder frappant: "Met een orkest als het Kennemer Jeugd Orkest komt mijn muziek eruit zoals het bedoeld is. Dat ik bij deze fantastisch musici op het podium mag staan vervult me met trots'. LAKSHMI bracht vier eigen nummers, waaronder Blue Lights, en maakte indruk met de Frank Boeijen-klassieker 'Zeg me dat het niet zo is'. Dirigent Matthijs Broers kan trots zijn op zijn laatste Bevrijdingspop Herdenkingsconcert en zijn baton later dit jaar overdragen aan de nieuwe dirigent.