AKERSLOOT - Op Hemelvaartsdag kunnen wandelaars hun wandelschoenen onderbinden voor de 4e editie van de Oer-IJ Expeditie. Met vernieuwde routes en het thema 'Water' belooft het voor de deelnemers weer een echte ontdekkingstocht te worden. Onderweg nemen acteurs en gidsen de deelnemers mee terug in de tijd en vertellen over de bijzondere plekken op de routes. Op donderdag 21 mei zijn er maar liefst 5 unieke routes te wandelen: 10, 17, 23, 26 of 32 km. De 26 en 32 kilometer zijn nieuw deze editie en voeren de deelnemers naar de regio Akersloot.

De routes starten en finishen allemaal dichtbij het station van Castricum en lopen door de regio Castricum, Akersloot, Uitgeest en Heemskerk. Vanwege het thema 'Water' van de 4e editie van de Oer-IJ Expeditie zijn de 26 en 32 km in een nieuw jasje gestoken. De routes nemen de wandelaars mee over hoge oeverwallen, lage strandvlakten, vele oude haventjes en de verdwenen kastelen Cronenburg en Ackersloot.

Vernieuwde routes

De nieuwe Langemeer- en Geestenroute van 26 km brengt de deelnemers naar de oude oostelijk gelegen kustlijn, waar zo'n 5.000 jaar geleden de smalle strandwallen van Akersloot werden gevormd. Op deze strandwallen was de eerste bewoning mogelijk, waarbij het land al vroeg werd bewerkt en omgevormd tot zogenaamde geesten. Hierdoor kent Akersloot vele oude stetjes (haventjes) die nog goed terug te zien zijn op de route.

Voor de geoefende wandelaar is de Langemeer- en Kastelenroute van 32 km een mooie uitdaging. De route loopt het eerste stuk gelijk aan de 26 km. Na het Regthuysplein wordt de route van de 23 km gevolgd. De verdwenen kastelen Cronenburg en Ackersloot worden gepasseerd. Daarnaast komen ook Kasteel Assumburg en Oud-Haerlem komen aan bod.

De invloed van water op het landschap

Water vormt het thema van de Oer-IJ Expeditie. Water en wind hebben het Oer-IJ gebied vormgegeven. Ze zijn alles bepalend geweest voor hoe het landschap er vandaag uitziet. Op de drooggevallen grond vestigden zich zo'n 5.000 jaar geleden de eerste bewoners. Met water als vriend, maar ook als vijand. In het Oer-IJ gebied is verrassend veel terug te zien van de rol die water door de eeuwen heen heeft gespeeld. Gidsen en acteurs brengen de geschiedenis tot leven en vertellen de wandelaars alles over het verleden van het water.

Inschrijven
Inmiddels hebben al ruim 1.200 wandelaars zich ingeschreven voor de Oer-IJ Expeditie. Inschrijven voor deze ontdekkingswandeltocht is mogelijk t/m 7 mei of tot de deelnemerslimiet van 5.000 is bereikt. Inschrijven is mogelijk via: www.oerijexpeditie.nl.