HEEMSKERK - Op donderdag 20 november werd in de Raadszaal van gemeente Heemskerk niet gedebatteerd over politieke zaken maar stond het onderwerp kinderarmoede centraal. Suzanna Jansen, schrijfster van onder andere Het Pauperparadijs, nam de aanwezigen mee in het emotionele verhaal van haar familie: 200 jaar armoede. Deze bijeenkomst voor zorgprofessionals werd in opdracht van de gemeente georganiseerd om kinderarmoede onder de aandacht te brengen en lokale professionals te verbinden.

‘Vroeger was er iets mis met je als je je financiën niet op orde had,’ vertelde Suzanna. ‘Je miste kwaliteiten of was niet slim genoeg. De oplossing hiervoor was het wel doordachte en innovatieve heropvoedingsgesticht Veenhuizen in Drenthe. Hoewel de intentie goed was, waren de gevolgen van het gesticht op het gebied van armoede alles behalve wenselijk.’

Wie voor een dubbeltje geboren is… Mensen die in het heropvoedingsgesticht gezeten hadden of geboren waren, kwamen nooit meer van deze stempel af. Iemand uit Veenhuizen kon een nieuwe baan wel vergeten, ze waren immers dom of incapabel. Op deze manier werd armoede in stand gehouden. Suzanna vertelde hoe het haar familie toch is gelukt om na drie generaties uit deze vicieuze cirkel te komen. Zij was de eerste vrouw uit haar familie die naar het VWO mocht. Dit was een ommekeer, studeren betekende een kans op een beter leven.

De wereld is een stukje minder van jou


Suzanna heeft door het onderzoek naar haar familiegeschiedenis en haar boek, veel transformaties doorgemaakt wat haar persoonlijk heeft doen groeien. Armoede geef je vaak generatie op generatie door. Suzanna: ‘Ik ben zelf niet in armoede opgegroeid maar de emoties en patronen worden wel doorgegeven. Je hebt altijd het gevoel dat de wereld minder van jou is dan van een ander. Hierdoor neem je niet snel je plek in of bied je jezelf niet aan als zich een kans voordoet.’

Na het persoonlijke verhaal van Suzanna gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek. Wat kunnen we leren van de geschiedenis? Hoe gaan we nu om met armoede? Worden mensen nog steeds uitgesloten en wat kan anders, eenvoudiger? Ook Hayet Houhoud vertelde over haar functie als Brugfunctionaris bij IKC Het Rinket en hoe zij een brug slaat tussen gezinnen, regelingen en mogelijkheden. Iedereen was het erover eens dat maatwerk geboden is, ieder mens en iedere situatie is nu eenmaal anders.

Het Serviceplein biedt maatwerk

Het Serviceplein in Heemskerk geeft de mogelijkheid om zaken op maat te bekijken. Pas je niet in het hokje? Kom dan toch langs om je situatie te bespreken, vaak is er meer mogelijk dan je denkt! Het Serviceplein is gevestigd in het gemeentehuis van Heemskerk, Maerten van Heemskerckplein 1 en is dagelijks geopend van 9.00 - 17.00 uur (op vrijdag tot 12.30 uur). Een afspraak maken is niet nodig. Je kunt ook bellen naar 14 0251 of mail naar info@sericepleinheemskerk.nl.