HAARLEM – Twee schuttersstukken en het regentessenstuk van Frans Hals die tijdelijk te zien waren in het Rijksmuseum, zijn teruggekeerd in het Frans Hals Museum. De werken waren uitgeleend in het kader van de grote overzichtstentoonstelling van de Haarlemse meesterschilder die met speciale medewerking van het Frans Hals Museum tot stand kwam.
Het gaat om twee schuttersstukken: het Feestmaal van de officieren van de Sint Jorisschutterij uit 1616 en 1627, en de Regentessen van het Oudemannenhuis uit 1664 van Frans Hals. De Regenten van het Oudemannenhuis is nog op doorreis naar de Gemäldegalerie in Berlijn waar vanaf 12 juli tot en met 3 november ook een Frans Hals tentoonstelling plaatsvindt.
Lidewij de Koekkoek, directeur Frans Hals Museum in Haarlem: "Het is geweldig dat onze Frans Hals werken schitteren op podia van topmusea als het Rijksmuseum, The National Gallery London en de Gemäldegalerie Berlin. Op deze manier wordt de nalatenschap van Frans Hals zo breed mogelijk toegankelijk gemaakt. Ik ben echter ook heel blij dat onze topstukken nu weer voor iedereen in het Frans Hals Museum te bewonderen zijn!"
Welkom thuis
Het Frans Hals Museum heeft de grootste collectie werken van Frans Hals ter wereld, waarvan één zijn enige zelfportret bevat. Met de terugkeer van de uitgeleende werken zijn er 15 werken van Frans Hals te zien. Om de terugkeer extra luister bij te zetten, kunnen bezoekers iedere zondag tussen 13:00 en 15:30 uur luisteren naar een kort verhaal over Frans Hals en de schuttersstukken. Rondleiders vertellen waarom juist deze schuttersstukken zo bijzonder zijn en gaan met publiek in gesprek over wat ze zien. Het verhaal op zaal is inbegrepen bij de ticketprijs.
Gratis podwalk
Het Frans Hals Museum in Haarlem biedt een gratis podwalk over Frans Hals. De podwalk voert langs plekken in de historische binnenstad van Haarlem die voor Hals belangrijk waren. De Nederlandse versie van de gratis audiowandeling is ingesproken door actrice en presentatrice Monic Hendrickx. Er is ook een Engelstalige versie beschikbaar. De podwalk is te beluisteren op de eigen mobiele telefoon via een QR-code. De QR-code is te downloaden via onder andere de website van het Frans Hals Museum.