HAARLEM - Vanaf vandaag zijn in Teylers Museum in Haarlem twee uitzonderlijke aanwinsten te zien. Met ondersteuning van de deelnemers van de BankGiro Loterij en Teylers Museum Vrienden Fonds deed het museum de belangrijkste paleontologische aankoop sinds decennia: twee imposante aquarellen van prehistorische dieren. Deze Megatherium en Ichtyosaurus zijn bijzonder vroege verbeeldingen van prehistorisch leven. Na een grondige restauratie zijn de enorme werken – ca. 2 bij 1.40 meter – te zien in de nieuwe tentoonstelling Dinomakers. Daarna krijgen ze een vaste plek in de eerste zaal van het museum.
Verbeelding van prehistorisch leven
De aquarellen dateren uit 1856 en behoren daarmee tot de vroegste artistieke verbeeldingen van prehistorisch leven. Ze maakten deel uit van een set van acht, die uniek zijn door hun grootte. Aartshertog Stephan Franz Victor van Oostenrijk liet ze speciaal maken voor het mineralogische museum dat hij inrichtte in zijn kasteel Schaumburg. Door de natuurlijke achtergrond en de actieve houding lijkt het alsof de dieren zo kunnen weglopen, ook al zijn ze weergegeven als skeletten. Op die manier konden de toeschouwers zich voor het eerst een levendige voorstelling maken van hoe het complete skelet van fossielen eruitzag.
De afgebeelde dieren waren dé paleontologische favorieten in de eerste helft van de 19e eeuw – grote dino’s zoals de T. rex werden pas later ontdekt. De Megatherium was een grondluiaard zo groot als een olifant. De Ichtyosaurus was een zwemmend reptiel uit de dinotijd. Teylers Museum bezit van de laatste al een groot fossiel dat in de Eerste Fossielenzaal hangt. Na de tentoonstelling Dinomakers, krijgen de aquarellen een vaste plek in deze zaal en zullen ze de bezoekers van het museum welkom heten zoals ze dat in het aartshertogelijk slot ook ooit deden.
Geef ze een naam
De nieuwe aanwinsten passen perfect bij Teylers Museum, museum van kunst en wetenschap. Voor zijn nieuwe bewoners is Teylers Museum op zoek naar twee passende namen. Kom ze bekijken tijdens Dinomakers, bedenk twee namen en maak kans op vrijkaarten voor Naturalis, waar je de meest recente wetenschappelijke informatie over dino’s kunt vinden.
Tentoonstelling Dinomakers
Miljoenen jaren geleden krioelde de aarde al van het leven. Wezens die geen mens ooit heeft gezien. Het enige bewijs dat we hebben zijn fossielen: versteende resten van planten en dieren. Vaak niet meer dan een dijbeen, een kies of een pootafdruk. Wie maakt daar een dino van? De tentoonstelling Dinomakers geeft voor het eerst een overzicht van twee eeuwen paleokunst: de spannende en verrassende verbeelding van dino’s en ander prehistorisch leven door kunstenaars en wetenschappers. Schilderijen, tekeningen, toverlantaarnplaatjes, fossielen en modellen: ontdek de mooiste en opvallendste creaties. Dinomakers is te zien tot en met 1 juni.