HAARLEM - Teylers Museum is toegetreden tot het landelijk Canonnetwerk. Vanaf nu maken vier topstukken uit de collectie deel uit van de Canon van Nederland: de Mosasaurus, het topje van de Mont Blanc, de Grote Elektriseermachine en de monumentale Ovale Zaal. De Canon van Nederland neemt je in vijftig vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die Nederland hebben gemaakt tot wat het nu is. Een groeiend aantal musea zet iconische topstukken in de schijnwerpers en Teylers Museum is daar nu een van. Afgelopen vrijdag werd tijdens een feestelijk programma het convenant ondertekend en werd een nieuwe audiotour gepresenteerd waarmee bezoekers Teylers Museum kunnen beleven zoals Napoleon dat deed in 1811.
Bijzondere topstukken
In het Canonvenster De Verlichting worden drie van Teylers topstukken opgenomen. De Mosasaurus is in 1783 door Teylers Museum aangeschaft. Dit fossiel werd in 1766 in de SintPietersberg bij Maastricht aangetroffen. Het is een van de eerste dieren die als uitgestorven werd beschreven. Een radicaal idee, omdat men geloofde dat niets uit Gods schepping ineens overbodig kon worden en kon verdwijnen. Door onderzoek wordt bewezen dat de Mosasaurus een soort fossiele varaan was, die toch echt niet meer bestaat.
De eerste wetenschappelijke expeditie naar de top van de hoogste berg van Europa, de Mont Blanc, werd gedaan door Horace de Saussure in 1787. Hij deed natuurkundig onderzoek, o.a. naar de eigenschappen van lucht(druk), temperatuur, geluid en magnetisme op grote hoogte. Ook nam hij steenmonsters mee om het ontstaan van de aarde te bestuderen, waaronder het iconische topje van de Mont Blanc. De wetenschappelijke expeditie is een voorbeeld van het Verlichtingsideaal: nieuwe kennis vergaren, zelf bestuderen, duiden en delen.
De Grote Elektriseermachine is in de grootste wetenschappelijke machine uit de 18e eeuw en is speciaal gemaakt voor Teylers Museum. De machine staat symbool voor het Verlichtingsideaal van het museum om actief bij te dragen aan de 18e-eeuwse wetenschap. Met de Grote Elektriseermachine werd onderzoek gedaan naar de aard van elektriciteit. Hij kon vonken spuwen van wel 60 centimeter met een spanning van 300.000 volt.
Teylers Museum is het oudste museum van Nederland en bestond in eerste instantie alleen uit de Ovale Zaal (1784). Een museum was in die tijd niet zozeer een plek om objecten te verzamelen, maar meer een centrum ter bevordering van kunst en wetenschap. Er werd actief onderzoek gedaan. De Ovale Zaal is uniek: het is het enige authentiek ingerichte museum uit de Verlichting, gebouwd door burgers voor burgers. De Ovale Zaal wordt opgenomen in het Canonvenster De Franse Tijd. Napoleon, die een grote interesse voor de nieuwste wetenschappelijke ontdekkingen had, bezocht de zaal in 1811.
Audiotour: beleef Teylers Museum als Napoleon
Vanaf deze zomer kunnen bezoekers een nieuwe theatrale audiotour door Teylers Museum doen in de vorm van een hoorspel. Wees zelf even Napoleon en beleef Teylers Museum zoals het in 1811 was. De audiotour is geproduceerd door Gus Maussen On-Site Storytelling, in samenwerking met het creatieve team achter Koefnoen: Jeremy Baker schreef de tekst, Paul Groot, Owen Schumacher en Sanne Wallis de Vries spraken de Nederlandse versie in. De audiotour is beschikbaar in zes talen.
Canon van Nederland
Met de Canon van Nederland als uitgangspunt slaan musea door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen: het Canonnetwerk. Meer weten over de Canon, topstukken en activiteiten? Ga naar www.canonvannederland.nl