HAARLEM - Rijksmonument Prinshendrikhof in Haarlem krijgt zo goed als zeker een nieuwe bestemming. Het grote pand aan de Prins Hendrikstraat, met de natuurstenen gevel en risalto, voorzien van Toscaanse halfzuilen en fronton, wordt als het aan Cobraspen ligt omgetoverd tot Hotel Palazzo. Het meest bijzondere hotel van de stad in wording ligt direct aan de Leidsevaart en kan daar straks zelfs bogen over een authentieke Amstel Salonboot uit 1904. De salonboot nam vandaag alvast een ‘kijkje’ bij zijn toekomstige ligplaats.
Van origine fungeerde Prinshendrikhof als meisjesschool naar het ontwerp van stadsarchitect Jacques Leyn. Prinshendrikhof is een beschermd stadsgezicht. Nadat het zijn oorspronkelijke bestemming verloor, deed het karakteristieke gebouw jaren dienst als kantoorpand. Vastgoedontwikkelaar Cobraspen heeft voor het pand aan de Prinshendrikhof gekozen voor een authentiek hotel van Italiaanse grandeur en expressionisme.
“Wanneer de verbouwing straks, geheel in lijn met de beschermde status van het pand, is afgerond genieten de gasten van een bijzonder stukje Haarlemmer historie en gastvrijheid,” aldus Luigi Prins van Cobraspen Groep. “Het hotel brengt ‘la dolce vita’ naar Haarlem. Het brengt de bezoeker ‘genieten van het leven’ in al dat moois wat de historische Spaarnestad te bieden heeft. Paradijsvogels kunnen hier straks hun vleugels uitslaan. Vanuit de bar zit je meteen op het terras aan het water, waar de unieke klassieker van bootbouwerij ‘De Amstel’ een absolute blikvanger wordt. De salonboot vangt als geen ander de tijdsgeest van het hotel.”
De boot verkeert volledig in oorspronkelijke staat, heeft twee wereldoorlogen overleeft en wordt komende maanden volledig gerestaureerd. “Een uitdaging voor ons om ook dit varend erfgoed te restaureren. Een hotelproject als deze pakken we graag groots en integraal aan, de allure van de boot past bij het project. Historisch onderzoek heeft namelijk aangetoond dat er ooit een boothuis was gelegen op die plek aan de Leidsevaart,” aldus Prins.
De laatste 60 jaar heeft de boot de naam ‘Friesland’ gedragen daar deze in de jaren ’60 en ’70 met name in die omgeving rond gevaren heeft. De boot is omgedoopt met een passende naam voor het project en de beoogde ligplaats: Prins Hendrik.