BEVERWIJK - Bijeenkomen op het Westerhoutplein en begraafplaats Duinrust, stilstaan bij de monumenten op het Stationsplein: het is nu niet mogelijk om dat in groten getale te doen. Toch zullen Beverwijk en Wijk aan Zee op maandag 4 mei gezamenlijk kunnen herdenken.
Op www.beverwijk.nl zal op 4 mei een korte film, ‘Op de drempel’ getiteld, in première gaan. De film verschijnt online om 13.00 uur, het tijdstip van de middagherdenking die doorgaans op het Stationsplein plaatsvindt.
Dit project is een initiatief van vier Beverwijkers: Jan van Kampen, Gerald van Luijk, Teun-Jan Tabak en Joni Zwart. Wijk aan Zeeër Jan van der Land heeft zich bij het viertal aangesloten. ‘Op de drempel’ wordt speciaal voor de bewoners van Beverwijk en Wijk aan Zee gemaakt.
‘De herdenking,’ vertelt Jan van Kampen, ‘verdient aandacht. Zeker nu. Gerald benaderde mij met een idee en ik wist dat ook Joni aan het nadenken was.’ Intussen zocht Teun-Jan Tabak, voorzitter van Stichting 4 mei Beverwijk, naar alternatieven voor de publieke herdenkingen. Van Kampen bracht iedereen online bij elkaar voor en enkele dagen later werd met filmen begonnen.
‘In deze tijd,’ zegt Gerald van Luijk, ‘verlangen we meer dan anders naar verbondenheid. Het besef van onvrijheid komt 75 jaar na de oorlog hard binnen vanwege de beperkingen waarmee we nu moeten leven. Ik zag dat Comité 4 en 5 mei trompettisten opriep om de taptoe bij hun huis te spelen, dat vond ik heel mooi. Muziek verbindt. Dat zie je bij de Italianen die dagelijks op hun balkon muziek maken. Ik kan zelf geen trompet spelen, maar ik kan wel filmen en editen. Zo ontstond het idee voor een deel van onze film.’
In ‘Op de drempel’ speelt ook een gedicht een belangrijke rol. Die bijdrage komt van Joni Zwart, die veel met schrijvers en theatermakers werkt. ‘Gedichten en gedenken horen bij elkaar. Gedichten kunnen ingewikkelde gebeurtenissen, verwarrende gevoelens, vatten in alledaagse taal. Woorden kunnen oorlog en verderf zaaien, maar zij kunnen mensen ook helpen om elkaar te vinden. Ik hoop dat ons project de inwoners van Beverwijk en Wijk aan Zee die verbinding helpt ervaren. Verbinding met hun woonplaats en met elkaar, juist nu we allemaal beseffen dat onze vrijheid geen vanzelfsprekendheid is.’