HAARLEM - Het Noord-Hollands Archief laat in een nieuwe kleurrijke tentoonstelling van 8 september t/m 15 oktober zien hoe de beeldvorming rond Willem van Oranje-Nassau, onze Vader des Vaderlands, zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld.


Het verhaal van Willem van Oranje is door de tijd heen op diverse manieren verteld.

Hij is een charismatische en ambitieuze man, beweegt zich in hoge en lage kringen en neemt hierbij verschillende rollen aan. Waarom hij doet wat hij doet en wat zijn echte motieven zijn, is ook door bewaarde bronnen niet altijd te achterhalen.

Zijn wisselende motivatie en pragmatisch handelen laten in de eeuwen erna veel ruimte over voor verschillende interpretaties.

Als leider van de opstand tegen de Spaanse koning Filips II groeide hij uit van vooraanstaand edelman tot militair leider en tot grondlegger van wat we nu Nederland noemen.

Een tentoonstelling over hem mag daarom in het herdenkingsjaar '1572. De geboorte van Nederland' zeker niet ontbreken.

Het Noord-Hollands Archief kijkt naar hoe Willem van Oranje – de ongetwijfeld bekendste Nederlander – tijdens en na zijn leven is beschreven. Was hij een held, een vijand, een staatsman, stamvader of religieus voorvechter? De bezoeker wordt uitgedaagd om door een gekleurde bril de beeldvorming rondom Willem van Oranje door de eeuwen heen tot op de dag van vandaag te verkennen. Hoe hij wordt herinnerd zegt vaak meer over de eigen tijd dan over de tijd waarin hij leefde.

In de tentoonstelling zijn ook twee delen van de Koningsbijbel te zien, die in het bezit van Willem van Oranje zijn geweest. Deze bijbel werd in opdracht van Filips II van Spanje door Christoffel Plantijn gedrukt. Hij werkte van 1568-1572 aan dit meer dan 7000 pagina's omvattende werk in vijf talen. Een ander topstuk is het Memoriaelbouck van Willem Janszoon Verwer, dat als bruikleen van het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven aan de tentoonstelling is toegevoegd. Hierin wordt door Verwer op 31 mei 1573, tijdens het beleg van Haarlem, voor het eerst een vermelding gemaakt van het Wilhelmus, een strijdlied uit die tijd. Een bijzonder hoogtepunt zijn ook enkele objecten die burgemeester Jos Wienen - een groot Willem van Oranje-kenner - uit zijn privécollectie ter beschikking heeft gesteld, zoals een ruiterbeeld uit de 19e eeuw en een iconisch schilderij uit de 17e eeuw.

De tentoonstelling is te zien van 8 september t/m 15 oktober van ma t/m vr van 9-17 uur, tijdens de Open Monumentendagen op 10 en 11 september van 11-16 uur en op zaterdag 17 september van 9-16 uur. Op 15 oktober is de tentoonstelling i.v.m. het Geschiedenisfestival beperkt toegankelijk. Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.noord-hollandsarchief.nl. Toegang is gratis.