HAARLEM - Verwey Museum Haarlem toont vanaf 4 oktober foto's uit het doorlopende project The Untangled Tales van Michelle Piergoelam (1997, Rotterdam). Dit is haar eerste museale solotentoonstelling. Piergoelam is een fotograaf die visuele verhalen van hoop en veerkracht creëert, geïnspireerd door culturele mythen, dromen en herinneringen uit Suriname. Ze maakt gebruik van inheemse verhalen om het culturele belang ervan te benadrukken en als getuigenis van onderbelichte cultuur en geschiedenis. Te zien t/m 26 januari 2025.

Piergoelams werk toont hoe mondelinge overleveringen, tradities en codetaal een venster openen naar het Suriname van de jaren van slavernij en daarna. Voorbeelden zijn de gevouwen hoofddoeken angisa’s, verhalen over de spin Anansi, werkliederen, en kennis van inheemse planten. Deze verhalen en tradities, van Afrika tot Suriname en van generatie op generatie doorgegeven, hielpen tot slaaf gemaakten hun gedachten te delen zonder dat slavenhouders dit doorhadden. Naast het geven van hoop en kracht, was het een manier om culturele betekenis te creëren en geschiedenis te schrijven.

Verwey Museum Haarlem toont Piergoelam nieuw werk dat een van de objecten uit de collectie van het museum, een beschilderde tabaksvulmachine uit 1762 van een tabakswinkel in Haarlem, in een ander licht plaatst. Hiermee creëert ze ruimte voor de verhalen van de tot slaaf gemaakten en hun nazaten, en werpt ze een kritische blik op het koloniale verleden van Haarlem en van Nederland.

Laat los en koester

Michelle Piergoelam – The Untangled Tales is de derde kleine tentoonstelling in de reeks Laat los en koester, samengesteld door gastcurator Kim Knoppers. Zij onderzoekt hoe hedendaagse kunst kan bijdragen aan een nieuwe beleving van cultureel erfgoed. De reeks reflecteert met hedendaagse vraagstukken en actuele thema's op objecten, verhalen en thema's uit de historische tentoonstelling Allemaal Haarlemmers - over 1000 jaar stadsgeschiedenis, en werpt hierop een alternatieve en ruimere blik, buiten de grenzen van Haarlem en haar directe omgeving. Voor deze tentoonstelling was het uitgangspunt een tabaksvulmachine uit 1762 uit de collectie van het museum.


De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Cultuurfonds, Cultuurstimuleringsfonds Haarlem en de Stichting Kees Verwey.

Activiteiten

Kijk voor meer informatie en het volledige programma van publieksactiviteiten op www.verweymuseumhaarlem.nl