HAARLEM - Stichting Keti Koti Haarlem organiseert in samenwerking met het Frans Hals Museum op zaterdag 1 juli Keti Koti Haarlem voor alle inwoners en geïnteresseerden in Haarlem. Op deze dag worden de slachtoffers van slavernij herdacht en wordt 150 jaar na dato de afschaffing van de slavernij gevierd in het Frans Hals Museum met muziek, workshops en rondleidingen, verhalenvertellers en Surinaamse en Curaçaose hapjes.

Viering

De Keti Koti herdenking en viering vindt plaats in het Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62 Haarlem, op 1 juli van 16.00 – 20.00 uur (inloop vanaf 15.00 uur) met sprekers, waaronder de burgemeester, een ceremonie, muziek, workshops en verhalenvertellers en met hapjes en drankjes. De toegang is gratis. Op de website ketikotihaarlem.nl komt het volledige programma te staan.

Herdenkingsjaar

In december bood premier Mark Rutte namens de regering excuses aan voor het slavernijverleden. Hij citeerde daarbij kunstenares Serana Angelista om ,,geen punt, maar een komma’’ achter het slavernijverleden te zetten, omdat we niet alleen het verleden maar ook de toekomst samen delen. Op 1 juli gaat officieel het Herdenkingsjaar Slavernijverleden van start. In het hele koninkrijk wordt een jaar lang extra aandacht besteed aan het slavernijverleden en de doorwerking in het heden. Met Keti Koti Haarlem is er de mogelijkheid voor iedereen om samen te herdenken en te vieren.

Sporen van slavernij in het Frans Hals Museum

Het Frans Hals Museum zal de presentatie van de vaste collectie van extra informatie voorzien in de periode van 1 juli tot en met 3 september. Het publiek kan met deze toegevoegde tekstbordjes de kunst van de stad bekijken met een andere blik. Een blik waarbij de ongelijke machtsverhoudingen van het Nederlandse koloniale systeem, de blik op de ander en de rol van de slavernij centraal staan.

Speciaal getrainde museumdocenten gaan iedere zondag in gesprek met bezoekers over dit onderwerp tijdens het interactief Verhaal op zaal.