BEVERWIJK - Op de laatste lezing voor de vakantie komt archeoloog en houtspecialist Silke Lange vertellen over haar werk met archeologischte houtvondsten en geeft voorbeelden uit haar dagelijkse praktijk. En hoe hout bewaard blijft in de bodem en op welke manier kunnen wij het hout bewaren voor de toekomst en hoe komen wij meer te weten zoals datering en herkomst van de gevonden houten voorwerpen.
Tijdens haar studie heeft Silke zich gespecialiseerd in de determinatie van hout uit archeologische context. Vanaf 1997 is zij nauw betrokken als houtspecialiste bij het archeologische onderzoek in de Leidsche Rijn. Dit onderzoek heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de kennis over de Limeszone langs de Rijn in Nederland. Het houtspecialistische onderzoek aan hout van Romeinse weg- en oeverbeschoeiingen, van bruggen en wachttorens heeft nieuwe informatie over de houttechnologische kennis, het houtgebruik, import van (bouw)hout, etc. opgeleverd.
Op 15 juni 2021 werd in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden het onderzoeksrapport over de houtvondsten van het Romeinse fort Velsen 1 gepresenteerd. Silke Lange heeft in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed circa 2500 houten objecten onderzocht.
Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a Beverwijk. Donderdag 27 juni, aanvang 20:00 uur, toegang € 5,– (hgmk-leden gratis).
Aanmelden en/of lid worden via hgmk.nl (50 plaatsen beschikbaar)