HAARLEM - Ook de Haarlemse kerken versterken 14 maart om 15.00 uur het klimaatalarm door de kerkklokken te luiden. Het klimaatalarm, dat in heel Nederland te horen is, is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie. De Haarlemse tak van deze coalitie roept mensen in Haarlem en omgeving op om mee te doen.
De Raad van Kerken in Haarlem roept alle kerken op om de klokken te laten luiden. Dominee Zijlstra, voorzitter van de Raad van Kerken: "Door het luiden van de klokken laten wij de inwoners van Haarlem horen dat de klimaatverandering ons allemaal raakt. We hopen dat iedereen aan dit alarm meedoet".
Zo wil de Haarlemse klimaatcoalitie de politiek laten zien en horen dat klimaatverandering in alarmfase 1 is beland. We hebben nú een slagvaardig klimaatbeleid nodig. Met het klimaatalarm roept de coalitie iedereen te stemmen op politici die vergroening versnellen. Juist nu de aandacht voor klimaatverandering door de coronacrisis dreigt te verslappen.
Klimaatalarm
De Klimaatcrisis Coalitie roept iedereen op om precies 15.00 uur op een ludieke manier een minuut lang geluid te maken. Niet alleen in de Haarlemmerhout, maar overal in de regio door buiten alarm te staan met claxons, bellen en pannendeksels.
Het klimaatalarm vindt op 14 maart 2021 plaats in 36 steden in Nederland. Deelnemers slaan tegelijkertijd alarm, zowel offline als online. In Haarlem kunnen deelnemers waarschijnlijk in de Haarlemmerhout, van 14.00 uur tot 16.00 uur zich laten horen. Als inwoners van regio Haarlem en omstreken naar de Haarlemmerhout willen komen om daar hun alarm te laten horen, kan dat. Er is plaats voor maximaal 1.000 mensen en de demonstratie is geheel Coronaproof. De coalitie vraagt alle deelnemers -offline en online- zich vooraf te registreren via www.klimaatalarm2021.nl.
De Haarlemse Klimaatcoalitie is nieuw en volop in ontwikkeling. De oprichters zijn een aantal maatschappelijke belangenorganisaties als Grootouders voor het Klimaat, Milieudefensie Haarlem, Raad van Kerken in Haarlem en Extinction Rebellion Haarlem. Daarnaast verklaart een groeiend aantal commerciële en niet-commerciële organisaties zich solidair met de doelstellingen van de klimaatcoalitie en het klimaatalarm. Ook helpen zij -bijvoorbeeld via sociale media- deelnemers te werven.