HAARLEM - Vanaf zaterdag 1 juli tot en met 6 oktober is de tentoonstelling ‘Slavernij. Stemmen uit het Verleden’ te zien in Paviljoen Welgelegen in Haarlem. De expositie biedt een diepgaand inzicht in het familieverhaal van maker en gastcurator Winston Brandon. Zijn tot slaaf gemaakte voorouder werd van Ghana naar Suriname overgebracht.


Geïnteresseerden kunnen op eigen gelegenheid de tentoonstelling bezoeken of zich inschrijven voor een rondleiding op zaterdag 1 juli.

Dit jaar is het precies 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk. De provincie Noord-Holland vindt het belangrijk om het koloniaal verleden zichtbaar en bespreekbaar te maken om zo racisme en vooroordelen te bestrijden.

Ter gelegenheid van de viering en herdenking van Keti Koti is er een expositie ingericht over het koloniale verleden van Nederland, met in het bijzonder de trans-Atlantische slavenhandel. De tentoonstelling neemt bezoekers mee op een reis langs diverse thema’s over de achtergrond en het verloop van de slavenhandel. Naast bekende feiten en gebeurtenissen komt informatie aan het licht die niet vaak wordt gedeeld over de slavernij.

4 getalenteerde kunstenaars - Larissa Neslo, Elvis Chen, Quentley Barbara en Laurence Focke - maakten unieke beeldende kunstwerken voor deze tentoonstelling. Met hun werken reflecteren de kunstenaars op het slavernijverleden en gaan ze de dialoog aan met bezoekers.

Bezoek

De tentoonstelling in provinciehuis Paviljoen Welgelegen (Dreef 3, Haarlem) is vanaf 1 juli tot en met 6 oktober elke werkdag te bezoeken tussen 9.00 en 17.00 uur. Meer informatie op: Tentoonstelling 'Slavernij. Stemmen uit het verleden' - Provincie Noord-Holland

Ter gelegenheid van de viering en herdenking van Keti Koti is het provinciehuis op zaterdag 1 juli open van 10.00 tot 14.00 uur. Elk uur vertelt gastcurator Winston Brandon zijn indrukwekkende familieverhaal over zijn tot slaaf gemaakte voorouder. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor een speciale rondleiding.

Meer over het koloniaal verleden

Naast de tentoonstelling in het provinciehuis is er ook op andere plaatsen in Haarlem aandacht voor het koloniaal verleden. Zo organiseren Stichting Keti Koti Haarlem en het Frans Hals Museum op 1 juli een gratis toegankelijk evenement met onder andere muziek en workshops. De provincie staat daarnaast met de Spiegelboom op het Keti Koti Festival op het Museumplein in Amsterdam. Provinciemedewerkers gaan daar met bezoekers in gesprek over het slavernijverleden en de doorwerking hiervan op het heden.

Deze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland.