De kinderen waren superblij om de prijs in ontvangst te nemen. En nog blijer om te horen dat gemeente Velsen ook daadwerkelijk met hun idee aan de slag gaat. Sebastian Dinjens, wethouder van gemeente Velsen, durft de uitdaging wel aan: “Dit idee van kinderen uit onze eigen gemeente is creatief en realistisch. We zijn daarom meteen gaan onderzoeken of het in onze gemeente kan. Ik ga me hier samen met mijn collega’s uit de gemeente Velsen in elk geval vol voor inzetten. Wordt vervolgd, wat mij betreft.”
Philip de Roo
Philip de Roo is ambassadeur van de Kinderklimaattop. Hij is op 15-jarige leeftijd een maand naar Antarctica gegaan om namens het Wereld Natuur Fonds onderzoek te doen naar klimaat en klimaatverandering. Dit is hij daarna blijven doen. Helaas is hem tijdens een wetenschappelijke expeditie in 2015 een noodlottig ongeval overkomen. Zijn familie is nog steeds jaarlijks aanwezig bij de Kinderklimaattop. Elk jaar wordt ook de Philip de Roo-prijs toegekend aan één van de deelnemende scholen. Dit jaar heeft een jury met daarin onder andere de broers van Philip de prijs uitgereikt aan groep 7 van De Rozenbeek. Petra Lettink, directeur van Klimaatverbond Nederland, kan zich goed vinden in de toewijzing van de Philip de Roo-Prijs aan basisschool De Rozenbeek: “Haalbaarheid vindt de jury van de Philip de Roo-Prijs altijd erg belangrijk. Lantaarnpalen die zelf hun energie opwekken om de straten te verlichten is technisch haalbaar én heeft een positieve invloed op de klimaatdoelen.”
Kinderen maken klimaatafspraken op Kinderklimaattop
Voorafgaand aan de digitale Kinderklimaattop, georganiseerd door Klimaatverbond Nederland, gemeente Velsen en het Pieter Vermeulen Museum, werd de kinderen gevraagd om te vertellen welke afspraken zij belangrijk vinden om verdergaande klimaatverandering tegen te gaan. Dat deden ze door drie afspraken creatief te verbeelden in de vorm van een poster. Hierbij konden ze kiezen uit drie thema’s. Klimaatrechtvaardigheid, voorkomen van klimaatverandering en omgaan met klimaatverandering. Het Pieter Vermeulen Museum in Velsen stond de kinderen en leraren bij met educatieve ondersteuning op deze complexe thema’s.
Alle afspraken vastgelegd in het allereerste Nationale Kinderklimaatakkoord
Om zoveel mogelijk kinderen in Nederland mee te laten luisteren, werd de Kinderklimaattop live vanuit gemeente Velsen uitgezonden. Uit alle afspraken werd een top 3 gekozen, die nu bovenaan het allereerste Nationale Kinderklimaatakkoord staan. Een delegatie van zo’n 20 kinderen overhandigden onder leiding van Petra Lettink en Sebastian Dinjens dit akkoord onlangs aan verschillende Kamerleden en voorzitter van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord Ed Nijpels. Bekijk hier de video van de overhandiging.Inmiddels zijn er door Partij voor de Dieren-Kamerlid Christine Teunissen Kamervragen gesteld over het Kinderklimaatakkoord en de stem van de kinderen. De vragen zijn nog niet naar tevredenheid van de partij beantwoord. De partij zal daarom vervolgvragen stellen.