Pollution Art wordt aangeboden door de gemeenten Beverwijk en Heemskerk in samenwerking met het Cultuurhuis Heemskerk en het Centrum voor de Kunsten Beverwijk. Een belangrijk project volgens kunstenaar Francesca Heijnis: “We zijn begonnen met een kick off over de impact van de plasticsoep en de bedreiging daarvan voor de waterwereld. Daarna zijn we aan de slag gegaan met een brainstorm zodat we een kunstwerk kunnen maken dat de mensen wakker schudt. Ze verzamelen daarvoor afval en samen gaan we aan de slag om het te maken”, vertelt Francesca.
Red de zeedieren
Volgens Celine, Mouna, Yusuf en Isis van de Anne Frank School zeer belangrijk werk. “Wij gaan een zeedier maken voor het kunstwerk. We laten daarmee zien dat dieren verstrikt kunnen raken in het afval dat de mensen op het strand laten liggen.” Kunstenaar Francesca illustreert dit gevaar in de klas met een foto van een zeeschildpad die vast zit in plastic netten. Op het podium hangt een grote wereldbol. Daarin worden alle werkstukken van de kinderen verwerkt. Als de wereldbol klaar is wordt deze eerst geëxposeerd bij de ingang van het duingebied in Heemskerk. Na de herfstvakantie verhuist het dan naar het schoolplein van de Anne Frank School
Ook de Sleutelbloem zet zich in
Niet alleen op de Anne Frank School in Heemskerk maken de kinderen pollution art, ook in Beverwijk bij de Sleutelbloem schudden de kinderen de volwassenen wakker met kunst gemaakt van afval. Daar maken ze een grote bloem gevuld met afval en oude sleutels.
Fietsroute
De kunstwerken van de Anne Frank School en de Sleutelbloem gaan deel uit maken van de Pollution Art Fietsroute die je in Beverwijk, Heemskerk en Velsen langs diverse kunstwerken brengt die de bewustwording rond het afvalprobleem vergroten. Andere bezienswaardigheden in die route zijn de eerder gemaakte kunstwerken door de basisscholen uit de gemeenten en eigen werk van lokale kunstenaars die ons er blijvend aan herinneren dat afval (gescheiden) in de prullenbak moet belanden.