BEVERWIJK - De leden van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland vinden dezer dagen alweer een bundel met historische artikelen in hun brievenbus. Samen met het in juni verschenen nummer heeft het HGMK dit jaar nu al ruim 200 pagina's aan de geschreven streekhistorie toegevoegd. Het is opnieuw een fraai uitgevoerd boekwerk geworden waarvan velen zich afvragen hoe dat allemaal voor zo'n bescheiden contributie gemaakt kan worden.

De grote kracht zit hem in de vaardige pen van enkele gerenommeerde regionale amateur-historici, die hun verhalen graag bij het HGMK laten verschijnen. Trouwe schrijvers zijn bijvoorbeeld Jan van der Linden, Jan Morren en Jean Roefstra, die ook nu elk weer een bijdrage leverden. Daarnaast is van de hand van Wim de Goede het tweede deel in een nieuwe reeks opgenomen en neemt Elisabet Sluis de lezer mee op een historische speurtocht. Een zorgvuldige redactie en veel toegewijde aandacht voor de uitvoering van het drukwerk en de verspreiding maken het voor de lezers ook nu weer een feestje om het nieuwe jaarboek te kunnen doorbladeren.

Dit jaar verschenen daarvan dus twee nummers. "Het is dan ook extra aantrekkelijk om dit jaar lid te worden van het HGMK", zegt samensteller en vormgever Arie van Dongen daarover. "Door alle corona-maatregelen konden we het afgelopen jaar geen lezingen organiseren, die normaal steeds veel bezoekers trekken, en waar we ook veel nieuwe aanmeldingen noteren. We hadden het gevoel dat we onze leden daarvoor in de plaats wel iets extra mochten bieden, zodat ze toch nog waar voor hun geld krijgen. En bovendien: we krijgen nu eenmaal best veel verhalen en onderzoeksresultaten aangeboden, die we liever niet te lang op de plank laten liggen. Want dat is het leuke van geschiedenis: er komt alleen maar bij."

Waar in het ene verhaal het accent vooral ligt op archief- en bronnenonderzoek, is in een andere bijdrage juist weer geprobeerd om de omstandigheden van vroeger tijden tot leven te wekken. "We proberen steeds zoveel mogelijk recht te doen aan de opzet en stijl van de schrijvers. En we kunnen dat gelukkig met de ruggesteun vanuit Museum Kennemerland vaak nog verrijken met aanvullende gegevens of illustraties. Zo ontstaat steeds een pallet van heel verschillende verhalen, waar iedereen met belangstelling voor de lokale geschiedenis wel iets van zijn gading in kan vinden. De ene keer wat meer, een andere keer misschien wat minder, maar in het algemeen blijft men toch lang geabonneerd", aldus de redactie.

Wie zich nu aanmeldt als lid bij het HGMK krijgt voor de prijs van € 17,– de beide Ledenbulletins van dit jaar thuisbezorgd en bovendien een pasje dat tot april 2022 recht geeft op gratis toegang bij Museum Kennemerland en korting op alle eigen boekuitgaven van het HGMK.(Bijv. Het nieuwe boek van de Bintangs €4,50 korting !) Dat kan aan de balie bij Museum Kennemerland of via de webshop op www.hgmk.nl.