Sporen van de ravage zijn nog steeds te zien. Het was behoorlijk heftig, vertelt Joost Pothast van Natuur- en Milieu Educatie (NME). “Tijdens de storm waren er al medewerkers op het terrein. De dierverzorgers waren net op hun werk aangekomen toen Poly losbarstte. We hebben ze toen op het hart gedrukt om in het hoofdgebouw te blijven en niet naar buiten te gaan tot de wind zou afnemen. Toen bleek dat om hen heen meerdere bomen waren omgewaaid. Gelukkig zijn er geen mensen of dieren gewond geraakt. ”
Eerst zijn de omgevallen bomen opgeruimd door Spaarnelanden. Daarvoor was zwaar materieel nodig. Vervolgens gingen de medewerkers zelf aan de slag om noodhekken neer te zetten en andere hekken te repareren. “We hadden al contact met een aannemer die dit najaar het hoofdgebouw gaat renoveren en verduurzamen. De aannemer heeft kapotte hekken afgevoerd en tijdelijke hekken aangeleverd. Medewerkers hebben verder alles zelf gedaan, naast hun gewone werk met de dieren. Dat was een behoorlijke klus en geeft aan hoe betrokken onze boerderijmedewerkers zijn.”
Renovatie van de boerderij
Inmiddels is alles zover opgeruimd en hersteld dat bezoekers weer veilig naar binnen kunnen. Na de renovatie van het hoofdgebouw staat voor de winter het aanleggen van een nieuwe route over het terrein op de agenda. “We willen de stadsboerderij anders inrichten zodat we bezoekers meer kunnen leren over dieren en planten. Voor de toegangspoort houden we dus even een tijdelijke oplossing, maar uiteindelijk wordt ook die weer mooi.”