Het traject naar een kunstgebit duurt doorgaans 6 tot 8 weken. Hoewel het misschien als een grote stap lijkt, kun je met de juiste aanpak een kunstgebit krijgen dat perfect past en je weer zorgeloos laat glimlachen. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe het proces van het nemen van een kunstgebit eruitziet.

Consult en evaluatie

De eerste stap in het proces is een consult met de tandarts of tandprotheticus. Tijdens dit consult wordt je mond grondig geëvalueerd om te bepalen of een kunstgebit de beste oplossing is. Er wordt gekeken naar je algehele mondgezondheid, de toestand van eventuele resterende tanden en je kaakbotstructuur. Op basis van deze evaluatie kan de tandarts of tandprotheticus advies geven over het type kunstgebit dat het meest geschikt is en de vervolgstappen in het proces bespreken.

Afdrukken en beetbepaling

De tweede stap is het maken van nauwkeurige afdrukken van de boven- en onderkaak. Deze afdrukken vormen de basis voor het ontwerp van het kunstgebit. Specialisten op het gebied van kunstgebitten, zoals Vink Tandtechniek, gebruiken geavanceerde technieken om de afdrukken om te zetten in precisiemodellen. Vervolgens wordt de beetbepaling gedaan, waarbij de relatie tussen de boven- en onderkaak wordt vastgelegd. Dit is van groot belang voor een goede pasvorm en functionaliteit van het kunstgebit.

Proefprothese en aanpassingen

Op basis van de afdrukken en beetbepaling wordt een proefprothese gemaakt. Dit is een voorlopig kunstgebit dat de patiënt kan passen om de pasvorm, esthetiek en functionaliteit te beoordelen. Tijdens deze stap kunnen aanpassingen worden gedaan aan de vorm, kleur en positie van de tanden. De tandarts of tandprotheticus zal nauw samenwerken met de patiënt om ervoor te zorgen dat het kunstgebit voldoet aan alle wensen en eisen.

Definitieve prothese

Na de nodige aanpassingen aan de proefprothese wordt de definitieve prothese gemaakt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen en technieken voor een duurzaam en mooi resultaat. Het definitieve kunstgebit wordt zorgvuldig gepolijst en afgewerkt voor optimaal draagcomfort en een natuurlijke uitstraling. Voordat het kunstgebit wordt geplaatst, wordt het nogmaals gecontroleerd op pasvorm en occlusie (de manier waarop de tanden op elkaar aansluiten).

Nazorg en gewenning

Na het plaatsen van het definitieve kunstgebit is het belangrijk om regelmatig op controle te gaan bij de tandarts. Tijdens deze controles wordt de pasvorm en functionaliteit van je kunstgebit geëvalueerd en kunnen eventuele aanpassingen worden gedaan. Het kan even duren voordat je volledig gewend raakt aan het dragen van een kunstgebit. Gedurende deze gewenningsperiode kan je last krijgen van een verhoogde speekselproductie, een vreemd gevoel of moeite met spreken en eten. Met de juiste begeleiding en advies van je tandarts zullen deze ongemakken echter snel verminderen.