De ene 16-jarige jongen is veroordeeld voor betrokkenheid bij vijf straatroven of pogingen daartoe en heeft voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd gekregen van 4 maanden en een taakstraf van 200 uur. De andere 16-jarige is veroordeeld voor vier straatroven en heeft 270 dagen jeugddetentie opgelegd gekregen, waarvan 115 dagen voorwaardelijk. De derde jongen van 14 jaar was betrokken bij één straatroof en is veroordeeld tot een taakstraf van 160 uur waarvan 80 uur voorwaardelijk.
Straatroven
De reeks straatroven gebeurde in het weekend van 15, 16 en 17 januari. Meerdere slachtoffers werden van hun goederen beroofd, zoals airpods, een mobiele telefoon, cash geld en een speaker. Een enkele keer gebeurde dat onder dreiging van een mes en werd geweld gebruikt. Ook werden twee slachtoffers gedwongen te pinnen en daarna het geld af te staan. Volgens de rechtbank zijn op deze manier veel (jonge) mensen het slachtoffer geworden van het gewelddadige en zelfzuchtige handelen van de verdachten. Ze hebben geen enkel respect getoond voor de gevoelens van de verdachten. Slachtoffers van dit soort misdrijven voelen zich vaak nog lang onveilig en worden beperkt in hun doen en laten. Dat rekent de rechtbank de verdachten ernstig aan.
Straffen
De 16-jarige verdachte die betrokken was bij vijf straatroven, is volgens de rechtbank verminderd toerekeningsvatbaar. Hij heeft last van verschillende stoornissen waarvoor behandeling nodig is. Hij krijgt naast de voorwaardelijke celstraf en de taakstraf, enkele voorwaarden opgelegd waaraan hij zich moet houden tijdens zijn proeftijd van twee jaar. Zo moet hij zich onder meer laten behandelen, mag hij geen contact hebben met de slachtoffers en moet hij een zinvolle dagbesteding hebben. Ook wordt zijn huisarrest verlengd en in vier weken afgebouwd in overleg met jeugdreclassering.
De 16-jarige jongen die betrokken was bij vier straatroven, is volgens de rechtbank ook verminderd toerekeningsvatbaar. Ook hij heeft last van een stoornis waardoor hij een gebrekkig empathisch vermogen heeft en onverschillig is over zijn toekomst. De rechtbank legt ook hem voorwaarden op waaraan hij zich moet houden tijdens zijn proeftijd, zoals verplichte behandeling, een zinvolle dagbesteding en een contactverbod met de slachtoffers.
De twee 16-jarigen moeten ook schadevergoedingen betalen aan de slachtoffers, variërend van 150 euro tot 650 euro.
De 14-jarige jongen heeft onder meer last van ADHD waardoor de feiten in verminderde mate aan hem kunnen worden toegerekend. Naast de deels voorwaardelijke werkstraf, moet hij zich ook aan voorwaarden houden gedurende zijn proeftijd. Hij krijgt een contactverbod en een verplichte behandeling en nog vier weken huisarrest dat wordt afgebouwd in overleg met jeugdreclassering.