De slachtoffers die het steekincident overleven, zijn een 61-jarige kok en de 66-jarige chefkok. De 54-jarige bezorger overleefde de aanslag niet.
Anderhalf uur na de melding over het incident, werd er op de Wijckermolen, vlakbij het station in Beverwijk een man met steekwonden aangetroffen. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en later aangehouden als verdachte. Deze man, een 28-jarige Pool moest zich vandaag, dinsdag 31 januari, verantwoorden voor de rechter. De officier van justitie eiste 18 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging tegen hem. Daarnaast vraagt de officier van justitie de vorderingen van de slachtoffers en nabestaanden toe te wijzen, een bedrag van in totaal bijna € 800.000,-.
Stel dat de rechtbank geen TBS met dwangverpleging oplegt, dan vraagt het OM om naast de geëiste gevangenisstraf een gedragsbeïnvloedende of vrijheidsbeperkende maatregel op te leggen, zodat de verdachte na afloop van de gevangenisstraf onder toezicht kan worden gesteld indien noodzakelijk. De verdachte is onderzocht en bij hem zijn diverse stoornissen vastgesteld. Wat niet kon worden vastgesteld, is of deze stoornissen kunnen hebben geleid tot de aanval die avond. Hij wordt daarom door het OM volledig toerekeningsvatbaar geacht.
Het onderzoek
Wat er die avond gebeurde, is niet via de rechtstreeks betrokkenen na te gaan. De verdachte stelt in meerdere verklaringen dat hij in de zaak werd aangevallen en dat hij alleen uit noodweer één iemand zou hebben verwond. Hij suggereert onder andere dat de mannen elkaar zouden hebben verwond. De 61-jarige man kan door het bij hem aangebrachte letsel niet meer goed communiceren en de 66-jarige man kan zich door het geweld tegen hem nauwelijks meer iets herinneren.
De officier van justitie gaat uit van het meest waarschijnlijke scenario, namelijk dat de 28-jarige man verantwoordelijk is voor het steken van de drie slachtoffers. Dit komt uit het onderzoek naar voren, dat bestaat uit onder andere verklaringen van getuigen, de bevindingen ter plaatse, het sporenbeeld, camerabeelden en telefoongegevens.
Getuigenverklaringen
Getuigen verklaren dat de sfeer tussen de mannen onderling goed was en dat zij de bewuste avond al aan het afronden waren. Zo had het slachtoffer dat het niet overleefde, zijn vrouw nog gebeld dat hij met een half uur naar huis zou komen.
Een getuige verklaarde dat hij die avond buiten een man met een mondkapje op voor de eettent had gezien. Hij vertoonde vreemd gedrag: schuchter, onrustig, ongemakkelijk en zoekende. Het signalement en de kleding van deze man komen overeen met de 28-jarige verdachte.
Uit het onderzoek blijkt verder dat de man zes dagen voor het incident, op 22 mei, in Beverwijk nabij de eetgelegenheid was. Later die dag maakte hij met zijn telefoon een screenshot van een pin bij de eettent. Vanaf die dag werd er op de telefoon van de verdachte meermalen op de horecagelegenheid en de directe omgeving hiervan gezocht. In maart en april 2021 zocht hij online naar wapens, messen en beschermende kleding. Mogelijk dat hij hiermee voorbereidingen aan het treffen was voor zijn daad van 28 mei.
28 mei
Op 28 mei vertrok de verdachte met de trein uit Venlo, waar hij verbleef, naar Beverwijk. Opvallend was dat zijn hoofd nu kaal was, terwijl hij op 22 mei nog haar had. Ook blijkt uit camerabeelden dat de man die dag drie keer van kleding veranderde.
Uiteindelijk is op camerabeelden te zien dat hij even de horecagelegenheid inging om 19.25 uur en daarna bleef hij heel de avond voor de zaak hangen. Even voor 22.30 uur ging hij weer naar binnen en stond binnen een minuut buiten. Zeven minuten later ging hij opnieuw naar binnen. Na drie minuten ging het licht uit in de zaak en daarbuiten. Even daarna is op camerabeelden te zien, dat er een man gehaast naar buiten komt lopen en er vandoor gaat. Vermoedelijk is dat weer de verdachte. Kort daarna komt de laatste klant binnen, die de politie waarschuwt.
In de horecagelegenheid worden bloed- en schoensporen van de verdachte aangetroffen. Op het aangetroffen mes zit onder andere DNA van de slachtoffers en van de verdachte. Op basis hiervan concludeert het OM dat er zeer waarschijnlijk één mes is gebruikt.
De officier van justitie gaat er vanuit dat de verdachte verantwoordelijk is voor het steken van alle drie de slachtoffers. Zijn verklaring klopt op veel punten aantoonbaar niet en waarom hij zich op 22 mei en die dagen daarvoor zo opvallend gedroeg, kan hij niet zeggen. Alle getuigenverklaringen, het meer dan waarschijnlijk meegebrachte mes, het sporenbeeld in de horecagelegenheid en op het mes, ondersteunen het scenario dat het de verdachte is die de drie slachtoffers heeft gestoken. Het onderzoek heeft niet kunnen vaststellen wat het motief van de verdachte is.
Ernst van de feiten
De officier van justitie stelde ter zitting dat de verdachte ‘beestachtig en verschrikkelijk wreed tekeer is gegaan’. Hij heeft de slachtoffers op kwetsbare plekken gestoken zoals de nek, het hoofd en de borst en hen vervolgens zwaargewond achtergelaten. Het dodelijke slachtoffer was zo hard op zijn hoofd gestoken, dat de punt van het mes in zijn schedelbot is afgebroken. De gevolgen voor de slachtoffers zijn groot. Het 54-jarige slachtoffer heeft de aanval met zijn leven moeten bekopen. De 61-jarige man is niet meer in staat te communiceren, heeft een herseninfarct gehad en is halfzijdig verlamd. Er is zeer ernstige gezondheidsschade bij hem ontstaan en de steekverwondingen hadden ook een dodelijke afloop kunnen hebben. De 66-jarige man heeft hersenletsel en een dwarslaesie opgelopen en ook hij had aan zijn verwondingen kunnen overlijden.
De verdachte heeft geen openheid of inzicht willen gegeven in zijn beweegredenen voor deze gruwelijke daad. De officier van justitie: ‘Hij heeft op meerdere punten onsamenhangend en deels aantoonbaar leugenachtig verklaard of gebruik gemaakt van zijn zwijgrecht. Drie families zullen zich de rest van hun leven blijven afvragen waarom hun geliefde man of vader dood moest. Wat het nog moeilijker maakt om deze gruweldaad te kunnen verwerken. Door de proceshouding van verdachte blijft deze vraag voor altijd onbeantwoord, hetgeen hem zeer wordt aangerekend’. Met oog op de ernst van zijn daden, zijn proceshouding en het gevaar dat van de verdachte uitgaat voor het plegen van andere geweldsdelicten, vindt het OM een lange gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging passend.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak