Bij een Vermist Kind Alert heeft de politie zorgen om het welzijn van het minderjarige kind, maar is er (nog) geen sprake van levensgevaar. Daarnaast vraagt de politie burgers bij een Vermist Kind Alert om regionaal mee te zoeken naar het vermiste kind. Het gaat dan om een lokale vermissing. Denk aan een kind dat op de eigen fiets is vertrokken en onvindbaar is. Bij een AMBER Alert gaat het om een vermist minderjarig kind in levensgevaar. We vragen burgers door het hele land om naar het kind uit te kijken. Hier kan het bijvoorbeeld gaan om een ontvoering per auto.
Manieren van verspreiding
In 2022 is er door de politie zes keer een alert ingezet bij een vermissing, vijf keer landelijk en één keer regionaal. Via de Burgernetapp, sociale media en landelijke media wordt de oproep gedeeld. Ook kan de politie aandacht vragen voor de situatie op matrixborden boven en langs de weg en op digitale schermen bij trein- en busstations, winkels, tankstations en op vliegvelden. Daarnaast kan het alert zichtbaar zijn op pinautomaten.
Krachtig middel
‘We bekijken per zaak altijd welk opsporingsmiddel het meest geschikt is’, zegt Izanne de Wit, landelijk coördinator Persoonsvermissingen bij de politie. ‘We zetten deze alerts in als we de ogen van het publiek nodig hebben bij onze zoektocht naar een vermist kind. In 2022 was dat vaker dan ooit. We doen zo’n oproep alleen als dat niet anders kan, vanwege de impact die het delen van de foto’s en informatie van kinderen heeft. Het is een krachtig middel om een groot publiek te bereiken met een hulpvraag vanuit de politie. En deze nieuwe vormgeving sluit daarbij aan.’
Burgernetapp
De politie is sinds november 2021 eigenaar van (de merknamen) AMBER Alert en Vermist Kind Alert. Deze oproepen zijn toen ondergebracht in de Burgernetapp, waar ze te herkennen zijn aan de afwijkende vormgeving, foto en titel vergeleken met een reguliere Burgernetactie. Bij vermissingen heeft een AMBER Alert de hoogste urgentie, gevolgd door het Vermist Kind Alert. Een Burgernetmelding is het minst dringend en wordt onder meer ingezet als een kind vermoedelijk kortdurend zoek is.