Getuigen hadden gezien dat de man met een mes over straat liep. De agenten spraken de verdachte aan, de man reageerde niet en rende weg. Hierop zagen agenten zich genoodzaakt een aantal waarschuwingsschoten te lossen. Verderop probeerde de agenten opnieuw contact met de man te maken.
De verdachte reageerde opnieuw niet op de agenten. Een arrestatieteam heeft de man uiteindelijk aangehouden. De politie is op zoek naar getuigen van dit incident. Heeft u informatie dan kunt u bellen met 0900-8844 of anoniem met 0800-7000.
Wanneer gebruikt de politie geweld?
De politie gebruikt nooit zomaar geweld; alleen wanneer dit echt nodig is. Bij een gevaarlijke situatie wordt eerst geprobeerd om in contact te komen met de verdachte en zo de situatie onder controle te brengen. Lukt dit niet dan wordt eerst gewaarschuwd dat er mogelijk geweld gebruikt gaat worden.
Training en onderzoek
Politieagenten zijn zich bewust van de gevaren van het toepassen van geweld en de risico’s ervan. Hiervoor worden zij ook regelmatig getraind. Als er door agenten geweld wordt gebruikt, zoals een vuurwapen, onderzoekt de politie intern of het gebruik rechtmatig is en in verhouding staat tot het incident. De Rijksrecherche doet onderzoek bij schietincidenten of geweldsinzetten door de politie waarbij mensen (ernstig) gewond zijn geraakt of die een dodelijk afloop hebben. De Rijksrecherche is géén onderdeel van de politie. Het is een onafhankelijke partij die onderzoek doet voor het Openbaar Ministerie.
Wilt u meer weten over de geweldsinzet van de politie, bekijkt u dan de video op Youtube, ‘Hoeveel geweld mag de politie gebruiken’ d.d. 25 juni 2018, of ga naar politie.nl voor meer informatie.